Ενδοδοντία Tachmatzidis Dental Care - Οδοντιατρείο Θεσσαλονίκη
Ενδοδοντία Tachmatzidis Dental Care - Οδοντιατρείο Θεσσαλονίκη

Ενδοδοντία - Απονεύρωση

Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται σε δόντια των οποίων το νεύρο έχει μολυνθεί ή νεκρωθεί. Ενδέχεται να εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως  πόνος στη μάσηση και ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε 1 ραντεβού και περιλαμβάνει την αφαίρεση του μολυσμένου ή νεκρού νεύρου, τον καθαρισμό και την απολύμανση των ριζικών σωλήνων και τέλος την πλήρωση του κενού χώρου με βιοσυμβατό υλικό έμφραξης.

Στην κλινική μας έχουμε εξειδικευμένους ιατρούς και όλα τα κατάλληλα μέσα (εξοπλισμός: σύστημα μηχανοκίνητης παρασκευής ριζικών σωλήνων, κ.ά.) για τη διαχείριση όλου του φάσματος των ενδοδοντικών θεραπειών, ανεξαρτήτως δυσκολίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει και σε νεογιλά δόντια;

Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε νεογιλά δόντια, όταν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις (φλεγμονή ή νέκρωση του νεύρου). Με τη διαδικασία αυτή, το δόντι καθίσταται πάλι λειτουργικό και με την παραμονή του στο στόμα διατηρεί τον ρόλο του στην ανάπτυξη και λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, μέχρι την αντικατάστασή του από το διάδοχο μόνιμο δόντι.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει η ενδοδοντική θεραπεία; Τι επιλογές υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας;

Σε περίπτωση που δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη θεραπεία και το δόντι εμφανίζει -μετά από αρκετές εβδομάδες- την εξής συμπτωματολογία: πρήξιμο (οίδημα), αίσθημα βάρους, ενόχληση στη μάσηση ή στην ψηλάφηση του υπαίτιου δοντιού, τότε οι επιλογές που υπάρχουν είναι η επανάληψη της θεραπείας ή η ακρορριζεκτομή.

Υπάρχουν κίνδυνοι για το δόντι μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Βεβαίως, υπάρχει πιθανότητα το δόντι μετά από την ενδοδοντική θεραπεία να εμφανίσει μια αλλαγή του χρώματος (δυσχρωμία) ή να υποστεί κάταγμα. Η αλλαγή του χρώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλες προσθετικές τεχνικές ή με εσωτερική λεύκανση, ανάλογα με τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενή, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης του κατάγματος μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που το δόντι καλυφθεί με μια προσθετική αποκατάσταση, όπως π.χ. στεφάνη.